Hvilke krav skal man stille til en smoothies blender ?

Pris

Der er mange som har købt en blender til nogle få hundred kroner og som efter kort tid må erkende, at den ikke virker så godt.  Hvorfor kan en billig blender ikke fungere så godt som en professionel maskine?
Her skal der kort gives oplysninger om krav der bør stilles til en god blender.

Hastighed

Først og fremmest skal den kunne køre med forskellig hastighed. Først skal man starte med at køre langsomt. Hvis kniven kører for hurtigt vil isklumperne (frugt og isterninger) bare svømme oven på og der vil dannes en luftlomme over kniven således at selve blendingen går i stå. Den mest almindelige fejl ved blendere er, at de kører alt for hurtigt, der dannes en luftlomme. Start og stop af blenderen er nødvendigt for at få væsken til at falde sammen igen. Dette er især et problem hvis man arbejder med en meget rig frugtholdig blanding, den er simpelthen for tyk til at kunne blendes. Enten skal man skifte blenderen ud eller tilsætte mere væske. Når den er færdig vil man se, at blandingen kører rundt som en spiral i beholderen. Det er vigtigt at blenderen ikke kører for hurtigt. 30.000 omdrejninger per min. er alt for hurtigt, kniven virker som en propel og får ikke fat i det som skal blendes.

Variabel hastighed

En rigtig blender velegnet til smoothies skal have variabel hastighed hvor man starter med den langsomme, for derefter at sætte hastigheden op efterhånden som klumperne er hakket i stykker og den cremede konsistens opnås. Til slut skal blenderen køre i kort tid med høj hastighed. Alle Blendtec blendere har fuldstændig variabel hastighed, dvs. afhængig af programmet, hastigheden vil variere helt automatisk. Blendtec var den første blender på marked som havde denne indbygget mulighed. Mange konkurrerende blender har en omskifter mellem kun to hastigheder. Andre blendere kører alt for hurtigt- det er ikke hastigheden som er vigtig men derimod hastighed i forhold til det som skal belendes og udførelsen af kniven.

Effekt

Motoren skal have en vis effekt, gerne over 1000 Watt. Det at lave smoothies er hårdt for de fleste maskiner, da der er hårde isklumper som anstrenger maskinen. Den mindste model fra Blendtec er på 1560 Watt. Den angivne effekt er den effekt som motoren kan optage/afgive. Effektbehovet er afhængig af den aktuelle blanding.

Kande

Kanden eller beholderens form er meget vigtig. En firkantet er bedre end en rund, hvor blandingen bare vil køre rundt langs glasset. Størrelsen er også vigtig, da en for stor beholder ikke egner sig til at lave en enkelt portion på ca. 0,25 liter. Kniven vil simpelthen smide det hele op på væggene og der vil ikke være meget i bunden.
Om beholderen er af glas eller polycarbonat er egentlig ligegyldigt for funktionen, en glasbeholder er bare for tung at arbejde med.
Hvis beholderen er rund, er det vigtigt at der er ribber til at give et godt flow under blandingen.
Hvis der leveres en "stoppepind" sammen med blenderen, er det en forkert blender. Kniven er forkert og den kører for hurtigt.
Blendtec leverer udelukkende firkantede eller femkantede beholdere af polycarbonat (den femkantede er patenteret). I USA er brug af glaskander forbudt i professionelle køkkener.

Kniv

Det bedste er en tobladet kniv. Er der fire eller mere og den kører hurtigt, vil indholdet ikke kunne falde ned på og imellem kniven, men blot skøjte henover denne uden at få kontakt med den skarpe kniv. 

Skal man sammenligne maskiner, er det vigtigt at fokusere på flg. parameter:

Maskinen skal have:

  • Variabel hastighed, mindst 2, gerne trinvis regulering
  • Effekten skal være stor, over 1000 Watt, gerne større
  • Beholderen skal være kantet, hvis rund med ribber for et godt flow
  • Kniven skal være tilpas stor og kraftig bøjet i de rigtige vinkler


Til en professionel maskine bør der desuden være en form for timer som stopper maskinen efter en vis periode, kører den for længe smelter isen for meget. Det bedste er en fuld automatisk maskine med en enkelt knaps betjening. Støj er et problem, da en kande fuld af isterninger eller frosne bær som skal blendes og knuses larmer utroligt meget. Derfor er det at foretrække, at maskinen er støjdæmpet og med støjkappe hvis blenderen skal bruges uafbrudt, eller i nærhed af gæster.